Ga direct naar:

Biografie

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband.  

Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. 

In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). In 2014 behaalde hij voor beide instrumenten cum laude zijn bachelordiploma.

Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel). Deze studie rondde hij af met de hoogste cijfers.

Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie volgde hij pianolessen bij o.a. Joop Albracht en orgellessen bij Willem Hörmann.

Laurens volgde masterclasses bij onder andere Willem Brons, Elisabeth Leonskaja, Pascal Devoyon, Abdel Rahman el Bacha en Rudolf Jansen, voor orgel bij o.a. Olivier Latry en Lorenzo Ghielmi (Jong Talentklas Orgelacademie Haarlem 2010).

Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in samenwerking met een VJ en dansers. Ook speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Laurens vertolkte Bach’s beruchte Goldbergvariaties en speelde verschillende andere Bachprogramma’s, o.a. in het Orgelpark te Amsterdam. In 2016 won hij een vierde prijs (eerste en derde niet uitgereikt) tijdens het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van Bach. In de Bachkliniek, een initiatief van theatermaakster Jacqueline Hamelink (Sounding Bodies), speelde Laurens in augustus 2019 Bach's muziek in bijzondere 1-op-1-concerten.

Als pianist won hij in 2009 tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag een eerste prijs, waarna hij met andere laureaten tournees maakte door de VS, Canada en Costa Rica (2012). In 2016 won hij het Govert van Wijn Orgelconcours te Maassluis. In augustus 2017 won hij zowel de eerste prijs, de publieksprijs als de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen. In april 2018 won hij zowel een studiebeurs van de Stichting Kunst aan de Dijk Kortenhoef als de Sweelinck-Mullerprijs, een prijs voor veelbelovende organisten. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich "Young ECHO-Organist of the Year 2020" noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa.

Sinds 2012 is hij pianist van het Chimaera Trio, dat veelvuldig optreedt en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in ’s-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (beide 2013). Voor dit trio arrangeert Laurens ook regelmatig muziek, van Pachelbel tot Mahler. Het trio bracht twee cd's uit: in 2019 een plaat in de serie "AvroTros Klassiek Presenteert!", gevolgd door een cd met muziek van en rond Gustav Mahler (MDG 2021).

Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam.

 Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent pianotechniek voor de jazzafdeling en als repetitor van de Sweelinckacademie voor jong talent.

www.laurensdeman.nl 

English

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is a versatile and enterprising keyboard player. He studied piano and organ (two main subjects) and harpsichord at the Amsterdam Conservatory with David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk, Matthias Havinga and Johan Hofmann. He took his Bachelor's cum laude for both main instruments in 2014, two years later his Master's cum laude in organ, and in 2017 his Master's (with distinction) in piano. He then pursued his organ studies with Leo van Doeselaar at the Universität der Künste in Berlin, where he obtained his Konzertexamen diploma with highest marks.

After winning first prize in the 2009 National Finals of the Prinses Christina Concours in The Hague, Laurens de Man joined other laureates in a tour of the USA, Canada and Costa Rica in 2012. In 2016 he won fourth prize (first and third prize not awarded) at the J.S. Bach International Piano Competition in Würzburg, and in the same year he won the Govert van Wijn Organ Competition in Holland. At the 2017 International Martini Organ Competition in Groningen he was awarded the first prize, the audience prize and the Jan Welmers prize. In 2018, he was awarded the Sweelinck-Muller Prize, a prestigious scholarship for promising young organists. In 2019, he won the 1st Prize in the Silbermann Competition in Freiberg, which made him “Young ECHO-Organist of the Year 2020”, which results in concerts throughout Europe.

In 2012 Laurens de Man was appointed principal organist of the Janskerk in Utrecht, where he plays on an instrument by Bätz-Witte (1861).

www.laurensdeman.nl

Beknopte versie

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam; zijn docenten waren o.a. Jacques van Oortmerssen, David Kuyken en Johan Hofmann (klavecimbel). Vervolgens studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel); deze studie rondde hij in 2019 af met de hoogste cijfers. Laurens won diverse prijzen als pianist en organist, bij concoursen in Den Haag, Würzburg, Groningen en Freiberg. Onder andere als pianist van het Chimaera Trio speelt en arrangeert hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis; het trio nam twee CD’s op. Sinds 2012 is Laurens hoofdorganist van de Utrechtse Janskerk. Aan het Conservatorium van Amsterdam is hij verbonden als docent pianotechniek voor de jazzafdeling en als repetitor van de Sweelinckacademie voor jong talent. www.laurensdeman.nl

 

Snelkoppelingen